Kies een situatie

Geen energielabel bij verkoop huis? Dan direct een boete!

Wie zijn huis verkoopt en nog geen definitief energielabel kan overleggen, moet sinds juli 2019 direct een boete betalen. Voorheen was dit slechts een voorwaardelijke geldstraf.

De hoogte van die boete is voor particulieren € 170. Organisaties en bedrijven betalen € 340. Dat is overigens wel lager dan de oude voorwaardelijke boete van € 405.

De geldstraf wordt opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze instantie is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van het energielabel.

Over het energielabel
Begin 2015 hebben alle huishoudens in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. Woningen met een A-label zijn het zuinigst, woningen met een G-label het minst zuinig.

Het voorlopige energielabel is niet meer dan een schatting, gebaseerd op het bouwjaar en het type woning. Weet u niet meer welk energielabel uw woning heeft? Controleer het dan op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel.

Definitief energielabel
Als u uw woning wilt verkopen, moet het voorlopige label zelf omzetten in een definitief label. Energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen hebben vaak een gunstig effect op het energielabel. Een definitief label kost een paar euro tot enkele tientjes en is eenvoudig aan te vragen via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Voordelen beter label
Een huis met een beter energielabel draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar is ook gunstig voor u. Zolang u in uw huis woont, heeft u namelijk lagere energiekosten. De snelste en meest rendabele manier om uw energielabel te verhogen is vaak door uw huis (beter) te isoleren. Daarnaast kunt u overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Wilt u nog verder gaan, dan kunt u een warmtepomp en een zonneboiler overwegen.

Energielabel bij verkoop
Gaat u uw huis verkopen? Dan zijn er zelfs twee voordelen! Allereerst is een huis met een hoger label meer waard. Uit recente cijfers blijkt dat het prijsverschil kan oplopen tot maar liefst € 19.000,-. Daarnaast staan deze huizen aanzienlijk korter te koop, het verschil tussen label A en G kan inmiddels wel oplopen tot drie maanden!

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u meer weten over het energielabel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!09-08-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top