Kies een situatie

Huurhuis kopen: waar moet u op letten?

Regelmatig bieden woningcorporaties sociale huurwoningen te koop aan. Vooral dertigers en veertigers zijn vaak geïnteresseerd om op deze manier hun eerste huis te kopen. Maar waar moet u op letten als u overweegt een huurwoning te kopen?

Als een corporatie van plan is huizen te verkopen, hebben de bewoners vaak het eerste recht van koop. Dus kan het gebeuren dat u een brief krijgt met de vraag of u interesse heeft. Wilt u liever blijven huren? Dan kan dat gewoon.

Ook als u niet in een sociale huurwoning woont, is het soms mogelijk er een te kopen. In veel gevallen zijn de huizen geheel gerenoveerd, waardoor de kosten voor onderhoud in de eerste jaren waarschijnlijk laag zullen zijn.

Prijs
De verkoopprijs van huurwoningen is zelden onderhandelbaar. Woont u al in het huis en bent u op de hoogte van gebreken? Dan kunt u op basis daarvan alsnog proberen de prijs omlaag te krijgen of het herstel als koopvoorwaarde stellen. Laat sowieso een expert de bouwkundige staat van het huis onderzoeken om vervelende verrassingen te voorkomen.

Voordelen huurhuis kopen
Als u een koophuis heeft en de hypotheek aflost, bouwt u vermogen op. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek mag u de hypotheekrente aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting, wat financieel gunstig is. En als u die rente voor langere tijd vastzet, stijgen uw hypotheeklasten niet. Ter vergelijking: de huur van sociale huurwoningen wordt jaarlijks verhoogd met 4,1% tot 5,6% (2019).

Nadelen huurhuis kopen
Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dat betekent bijvoorbeeld dat u het buitenschilderwerk zelf moet doen of hiervoor een schilder moet inhuren. Gaat de CV kapot? Dan moet u zelf een nieuwe kopen.

Daarnaast staat de waarde van uw huis niet vast. Die kan stijgen maar ook dalen, waardoor een restschuld kan ontstaan. Verder moet u als huiseigenaar kosten maken die u als huurder niet heeft, zoals extra belastingen en aanvullende verzekeringen.

Huurhuis kopen: zet alles op een rij
Als u overweegt om een huurhuis te kopen, is het zaak om alle voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Door te ‘plussen en minnen’ ziet u al snel of het interessant is de woning aan te schaffen. Heeft u daar hulp bij nodig? Wij helpen u graag.

Heeft u al besloten het huis te kopen? In dat geval kunnen wij u adviseren over een passende hypotheek. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.30-08-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top