Kies een situatie

Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

De collectiviteitskorting op de premie van de basiszorgverzekering verdwijnt per 1 januari 2023. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg wil voor de zomer van 2022 een wetswijziging doorvoeren die dit mogelijk maakt.

De collectieve korting mag nu nog worden gegeven aan groepen, zoals bijvoorbeeld het personeel van een bedrijf. Zorgverzekeraars zeggen dat zij op de kosten kunnen besparen als zij zo’n groep verzekeren. Maar daar denkt Van Ark anders over.

Premieopslag
De korting wordt vaak niet gefinancierd door te besparen op de uitgaven, maar via een opslag die de verzekeraar op de premie vraagt, aldus de minister. De premie wordt dus eerst verhoogd om deze verhoging vervolgens aan sommigen terug te geven alsof het een korting is, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerlijker
Kort gezegd: de collectiviteitskorting wordt mede betaald door andere verzekerden die zonder korting bij dezelfde zorgverzekeraar een polis hebben. Voor een goede werking van het zorgstelsel wil de minister de collectieve korting daarom helemaal afschaffen. Op die manier worden de kosten eerlijker verdeeld.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of over uw (collectieve) zorgverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.28-09-2020
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top