Zorgverzekeraars mogen vanaf volgend jaar geen korting meer geven op collectieve basiszorgverzekeringen. Nadat de Tweede Kamer zich hierover al eerder had uitgesproken, heeft de Eerste Kamer de wetswijziging nu als hamerstuk aangenomen.
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die is afgesloten voor een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben. Zoals bijvoorbeeld dezelfde werkgever of een specifiek beroep. De premiekorting bedroeg voorheen vaak 10% maar mag sinds 2020 niet hoger zijn dan 5%.
Besparingen
De gedachte achter collectiviteitskortingen was dat verzekeraars betere (zorg)inhoudelijke afspraken konden maken met zulke specifieke groepen. De besparingen die dat zou opleveren, konden ze dan als korting op de premie teruggeven aan de verzekerden.
Eerlijker
Maar volgens Den Haag gaat die vlieger niet op. Bij de meeste collectiviteiten wordt de korting bekostigd door een opslag op de premie. Daardoor kan het gebeuren dat andere verzekerden feitelijk de korting van het collectief betalen. Eerdere pogingen om dit eerlijker te maken, zijn gestrand. Daarom verdwijnt de collectieve korting nu definitief.
Overzichtelijker
Door de vele collectiviteiten is het huidige aanbod aan zorgverzekeringen ook erg onoverzichtelijk geworden. Nu de beperking gaat gelden, verwacht de politiek dat het voor consumenten minder ingewikkeld wordt om de best passende zorgverzekering te kiezen.
Meer informatie
Of die verwachting terecht is, zal in november blijken. Dan worden de zorgverzekeringen en de premies van 2023 bekend gemaakt. Heeft u nu al een vraag over uw zorgverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.